”Syksyn päivä kirkas on, kun liiton miehet kohtaa…”

Taas tullaan yhteen - Syyspäivässä Riihimäellä

XXIII Syyspäivä pe 27.– su 29.10.2023


Onneksi on Markku-liitto. Ja onneksi on Syyspäivä! Miten harmaa ja pitkä syksy olisikaan, jos emme pääsisi viettämään syksyn kauniisti katkaisevaa Markku-liiton Syyspäivää. Joten, onpahan suorastaan mahtavaa, että se on taas ihan kulman takana!  


Suomalaisen Markku-liiton XXIII Syyspäivä Riihimäellä 27. - 29.10.


Tervetuloa hyvään seuraan viettämään hauskaa Syyspäivä-viikonloppua perjantaista sunnuntaihin, tai ainakin sitä varsinaista Syyspäivää lauantaina 28.10. jos mahdollisuutta koko viikonloppuun ei sattuisi olemaan. 

Tällä Markku-liiton Syyspäivän erikoissivulla voit tutustua ohjelmaan ja aikatauluihin Riihimäellä sekä ilmoittautua mukaan tarjolla oleviin ohjelmiin. Löydät myös tiedot ja ohjeet muiden tarvittavien varausten tekemiseen. Kannattaa toimia viipymättä, paikkoja on osin rajallisesti! 

Hotellihuone- ja illallisvaraukset tulee tehdä 30.9. mennessä hotelliin ja ilmoittautuminen Markku-liiton ohjelmiin / Syyspäivään viimeistään 6.10. 

Jos tarjolla oleva teatteriesitys Rautavaara Riihimäen Teatterissa kiinnostaa, varaukset lipuista on syytä tehdä viipymättä. 

Riihimäen Syyspäivän järjestelyistä Markku-liitto kiittää Söör Markku Melavuorta.Syyspäivän kohokohdat


PERJANTAI 27.10.

Rautavaara - ihminen ja ikoni

Riihimäen Teatteri, PE klo 19 ja LA klo 14


Silloin tällöin kuuluu myös teatteri Markku-liiton mahdollistamiin elämyksiin. Nyt siis taas! Riihimäen Teatterin Tapio Rautavaaran henkilöstä ja musiikista ammentava monologinäytelmä (Rautavaaran roolissa Timo Ruuskanen) saattaisi hyvinkin kiinnostaa Markkuja. Syyspäivän ohjelman osaksi sopii nimenomaan perjantain esitys. Katso lisätietoja Syyspäivä ohjelman kohdalta. 

Kuva: Riihimäen Teatteri


LAUANTAI 28.10.

Onko Markulla mahdollisuuksia?  

Teatterihotellin kokoustila, LA klo 10 - 10.50


Pelastuuko Markku? Vielä Markku on miesten 10:nneksi yleisin nimi, mutta mitä on edessä? Tietokirjailija ja nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkalan esitelmä Markku-nimen vaiheista, tulevaisuudesta ja kansainvälisestä kaimayhteyksistä.

Dosentti Minna Saarelma-Paukkala

Riihimäen johtajalla on asiaa 

Teatterihotellin kokoustila LA klo 10.50 - 11.15


Markku-liitto arvostaa, että vierailujamme on aina noteerattu kaupunkien ja kuntien johdoissa. Riihimäellä meillä on ilo ja kunnia saada paikalle Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho, joka tuo Markuille Riihimäen kaupungin virallisen tervehdyksen.

Kaupunginjohtaja Jouni Eho

Metsästyksen historia Suomessa

Suomen Metsästysmuseo, LA osana Riihimäki-kierrosta klo 12.15 - 16.


Metsästyksellä nykyisen Suomen alueella on kymmenen tuhannen vuoden historia. Asutus vakiintui alueelle pian jääkauden päättymisen jälkeen ja yhtä pitkä on metsästyskulttuurikin. Suomen Metsästysmuseo tallentaa näyttelyihinsä suomalaista erä- ja metsästyshistoriaa. Pääsemme tutustumaan opastetusti tähän mielenkiintoiseen museoon. 

(Pääsymaksu 5 €, Museokortilla vapaa pääsy)

Yhdistys maksaa pääsymaksun. Jos sinulla on Museokortti, käytäthän sitä!

Suomen Metsästysmuseo

Lasin ihmeellinen maailma

Suomen Lasimuseo, LA osana Riihimäki-kierrosta klo 12.15 - 16.


Suomen Lasimuseo linkittyy Riihimäen Lasitehtaan historiaan. Museo esittelee lasin yli neljätuhatta vuotta vanhaa historiaa ja suomalaisen lasinvalmistuksen perinnettä osana sitä. Museossa on nähtävissä myös merkittävä lasiesinekokoelma. Vierailumme aikaan museossa on myös mielenkiintoinen Viva Magenta - Pantonen Vuoden Väri 2023 -näyttely. Lasimuseossa vierailun yhteydessä kiinnostuneet voivat seurata lasinpuhallusnäytöstä museoalueella toimivan Osuuskunta Lasismin tiloissa. 

(Pääsymaksu 6 €, Museokortilla vapaa pääsy)  

Yhdistys maksaa pääsymaksun. Jos sinulla on Museokortti, käytäthän sitä!

Suomen Lasimuseo


Sunnuntai 29.10.

Silmänruokaa, taidetta vai molempia? 

Riihimäen taidemuseo, SU klo 11 - 13


Vielä ehtii mukaan! Viimeistä päivää auki oleva Eat & Eye -näyttely avaa näkymän ruokaan, kattauksiin ja aterioihin taiteessa. Miten taiteilijat ovat näitä aiheita teoksissaan kuvanneet, mitä ruoan maailma on heille merkinnyt? Onko kyse taiteesta vaiko ruoasta? Ruoka itsessään voi määrittyä taiteeksi, kattaukset mitä suuremmissa määrin. Kun ne jalostuvat näkyvin taiteen prosessin kautta, mikä silloin on keskiössä? Näyttelyssä on maalauksia, veistoksia ja esineistöä mm. Tyko Salliselta, Helene Schjerfbeckiltä, Jalmari Ruokokoskelta, Ellen Thesleffiltä ja Venny Soldan-Brofeltiltä. 

(Pääsymaksu 4 €, Museokortilla ja Markku-liiton jäsenkortilla vapaa pääsy)

Yhdistys maksaa pääsymaksun. Jos sinulla on Museokortti, käytäthän sitä!

Jalmari Ruokokoski, Rapuja, 1932. Öljy kankaalle

Syyspäivä 2023

Ohjelma ja aikataulu

Perjantai 27.10.

Olemme neuvotelleet alennetun hinnan Markuille (myös avec) Riihimäen Teatterin Rautavaara - ihminen ja ikoni esityksiin perjantaina 27.10. klo 19 ja LA 28.10. klo 14. Monologinäytelmä kertoo, kuinka Rautavaarasta tuli kaikkien tuntema Tapsa. Esitys sisältää Tapio Rautavaaran musiikkia. 

Varaa itsellesi (ja/tai avecille) lippu koodilla Markkuliitto. Saat sen Markkujen tarjoushintaan 31 € / lippu (norm. peruslippu 35 € ). Tee lippuvaraus: Lippuinfo - Riihimäen teatteri (riihimaenteatteri.fi) (Huom! Kirjoita koodi Lisätieto-kenttään)Lauantai 28.10.

Käynti Havin tehtaanmyymälässä

Metsästysmuseo: sisäänpääsy 5 € * tai museokortti (jäsenen omakustannus)

Riihimäen Lasimuseo: sisäänpääsy 6 € * tai museokortti (jäsenen omakustannus)

Osuuskunta Lasismi: lasinpuhallusnäytös (kesto n. 30 min, näytökseen mahtuu 40 - 50 henkilöä)

* Yhdistys maksaa pääsymaksun. Jos sinulla on Museokortti, käytäthän sitä!


Sunnuntai 29.10.


Ruokailut perjantaina ja lauantaina

Perjantai

Perjantaille teemme ruokailujen suhteen tällä kertaa vapaat valinnat, koska illan ohjelmatkin voivat olla erilaisia ja eriaikaisia. Riihimäellä on joukko mainioita ravintoloita. Kannattaa tutustua ennalta tarjontaan! Jakaudutaan siis ryhmiksi ja valitaan sopivat ravintolavaihtoehdot oman aikataulun ja kiinnostuksen mukaan. 


Lauantai

Aamiaiset tietty hotelleissa perjantaina saapuneille. Ks. ohjelma.

Markku-liitto tarjoaa lounaan omille jäsenilleen osana päivän ohjelmaa. Teatterihotellin ravintolassa tarjoillaan Markuille lohikeittoa klo 11.15 - 12.15. (Ilmoita liitolle ennalta allergioista vaihtoehtoisen lounaan järjestämiseksi.) Keiton lisäksi leipäpöytä ja voita sekä kahvia / teetä. Ruokajuomana mukaan kuuluu vesi (hiilihapoton tai -hapollinen). 

Illallinen katetaan samaiseen Teatterihotellin ravintolaan klo 19.30 alkaen. Buffetin kokonaisuuteen kuuluu runsas alkuruokapöytä. Pääruokina kotimaista ylikypsää kasslerpaistia, tummaa timjamikastiketta sekä välimerellistä uunikalaa, kauden kasviksia ja perunaa. Jälkiruokana puolukkaa kinuskikastikkeella, lisäksi kahvia / teetä ja hintaan sisältyen vedet (hiilihapoton tai -hapollinen). Buffet-illallisen hinta 49 € / henkilö. Ravintola on käytössämme klo 24.00 saakka, valomerkki nähdään klo 23.30.


Majoittuminen - tarjolla kaksi hotellivaihtoehtoa

Teatterihotelli Riihimäki, Hämeenaukio 1

Markku-liiton kiintiövaraus ajalle pe 27.10. - su 29.10.2023. 

1hh 90 € / vrk ja 2hh 110 € / vrk. Hinnat sisältävät majoituksen, aamiaisen ja saunan lauantaina 28.10. klo 17-19. 

Varauksen voit tehdä tunnuksella/varauskoodilla ”Markku-liitto” 

soittamalla 0100 7721 tai www-sivulla online-varauksena (www.teatterihotelli.fi

Hotelli Seurahuone, Hämeenkatu 29

Markku-liiton kiintiövaraus ajalle pe 27.10. - su 29.10.2023. 

1hh 82 € / vrk ja 2hh 94 € / vrk. Hinnat sisältävät majoituksen, aamiaisen, saunan lauantaina 28.10. klo 17-19. 

Varaukset voit tehdä tunnuksella/varauskoodilla ”Markku-liitto” soittamalla 019 716 270 tai online-varauksena https://seurahuone.fi/hotelli

Matka Seurahuoneelta Teatterihotelliin on noin 600 metriä. Varaa noin 10 minuuttia kävelysiirtymään.

Tee majoitusvaraus 30.09.2023 mennessä! Molemmissa hotelleissa majoituksen voi peruuttaa kuluitta tarvittaessa tulopäivään klo 18.00 mennessä.


Uutuus! Markku-liiton Söör-mukit 

Tyylin ja tilanteen mukaan - kolme erilaista

Nyt saatavilla Söör Markku -nimikkomukit eri tilanteisiin ja tarpeisiin. Tarjolla tyylikkäät pienet oravat ja auringot liiton solmion tyyliin, klassinen Söör Markku -grafiikka ja Söör-oluen unohtumaton etiketti. Valitse yksi, kaksi tai kaikki!

Mukien hinta 20 € kpl. Koe-erä on tehty ja hyväksi havaittu.  Mukit ja painatukset ovat konepesun ja mikron kestäviä.

Tee tilaus ennakkoon ja ota mukisi haltuun Riihimäellä! Mukien postitus vaatii melko kalliin erikoispostituksen, joten nyt on fiksua tehdä tilaus ja ottaa toimitus Riihimäen Syyspäivään. 

Tee tilaus 6.10. mennessä www.markkuliitto.fi/tuotteet/soormukit


PS. Markunviiriä ja Söör-hupparia on kyselty! Lisätietoa tilaamisesta ks. TUOTTEET > Huppari > Markunviiri


Riihimäen Teatteri

Ihminen ja ikoni

Rautavaara


Kiinnostaako teatteri ja Tapio Rautavaaran musiikki? Tarjolla perjantai-iltaan Riihimäen Teatterin Rautavaara - ihminen ja ikoni. Monologinäytelmä kertoo, kuinka Rautavaarasta tuli kaikkien tuntema Tapsa. Esitys sisältää Tapio Rautavaaran musiikkia. Esitys pe 27.10. klo 19. 

Hieno uutinen on, että Markut (myös avecit) saavat liput tarjoushintaan 31 € / lippu. Tarjous on voimassa 27. ja 28.10. esityksiin. Tee lippuvaraus itsellesi (ja/tai avecillesi) linkistä Lippuinfo - Riihimäen teatteri (riihimaenteatteri.fi)  

Huom! Alennuskoodi on Markkuliitto. Kirjoita se Lisätieto-kenttään saadaksesi alennushinnan.

Toinen esitysaika tarjoushinnalla on lauantaina 28.10. klo 14. Markuilla on silloin omaa ohjelmaansa, mutta tämä voisi olla avecillesi mitä mainioin ohjelmavalinta lauantain iltapäivään!


Alla olevat esittelytekstit ovat Riihimäen Teatterin verkkosivulta.

Rautavaara pureutuu Tapio Rautavaaran elämään laulujen takana.

Rautavaara oli isätön, köyhä työläispoika joka nousi koko kansan sankariksi ja voitti sekä keihään olympiakullan että jousiammunnan maailmanmestaruuden. Mikä teki Rautavaarasta niin erityisen esiintyjän ja persoonan? Miten Rintamaradio teki hänestä tähden? Kuinka Rautavaarasta tuli Tapsa, koko kansan rakastama reissumies?

Esitys on monologi, jossa kuullaan Rautavaaran rakastettuja kappaleita. Rautavaarana nähdään Timo Ruuskanen, palkittu laulava näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa Red Nose Companyn perustajajäsenenä. Ruuskanen ihailee Rautavaaran musiikkia, ja on 188 senttimetrisenä tismalleen saman pituinen kuin esikuvansa.

Käsikirjoitus: Timo Ruuskanen

Ohjaus: Olka Horila

Lisätietoa https://riihimaenteatteri.fi/naytelma/rautavaara/Bussilla Riihimäelle ja takaisin kotiin!

Linja-autossa on tunnelmaa! 

Tuttuun tapaan liiton mies, Söör Markku Hiljanen organisoi bussikuljetuksen reitillä Huittinen–Pori–Tampere– Riihimäki. Tulomatka ajetaan perjantaina 27.10.2023 ja paluu on samaa reittiä vastakkaiseen suuntaan sunnuntaina 29.10. 

Meno-paluun hinta 50 €, jos matkustajia on 23. Suuremmalla matkustajamäärällä hinta laskee. 

Bussikuljetus toteutuu jos matkustajia saadaan riittävästi, eli tuo 23. Menomatkatiedot alla. Paluumatkan lähtö on klo 13.30 sunnuntaina Teatterihotellin edestä. Ilmoittautuminen ja tiedustelut hinnoista ym. suoraan Markku Hiljaselle p. 0500 765 118, sähköposti markku.hiljanen@wippies.fi

Kellonajat ovat pysähdyspaikkojen arvioidut lähtöajat. Bussi voi olla niistä myöhässä, mutta missään tapauksessa lähtö ei tapahdu ennen näitä aikoja. Välipysäkit, joissa ei ole aikoja, ajat ilmoitetaan lähtijöille suoraan.


Bussikuljetuksen reitti

Tampere–Riihimäki-moottoritien pysäkit. Ilmoita paikka, niin pääset mukaanIlmoittaudu tästä Syyspäivään! 

Ilmoittaudu Syyspäivään viimeistään 6.10. Jos tarvitset majoituksen, varaa se 30.9. mennessä. Jos haluat katsomaan Rautavaara-monologinäytelmää Riihimäen Teatteriin, varmista lippusi ajoissa.  (Varausohje teatteriin, ks. ohjelmasta: Perjantai 27.10.)

Varaa Syyspäivän illallinen viimeistään 30.9. Jos varaat myös huoneen Teatterihotellista, voit varata samassa yhteydessä myös illallisen. Muista ilmoittaa mahdolliset ruoka-ainerajoitukset. Jos yövyt Seurahuoneella, tai et tarvitse hotellihuonetta lainkaan, varaa illallinen Teatterihotellista puhelimitse 30.9. mennessä. Puhelinnumero on 0100 7721.


Huomioita ja vinkkejä!

* Jos sinulla on Museokortti, ota se mukaasi ja vältyt pääsymaksuilta! Myös Markku-liiton jäsenkortti on käypä valuutta taidemuseoon sunnuntaina.

* Yhteystiedoissasi muutoksia? Ilmoita muuttuneet yhteystiedot Markku Ruokolaiselle: postitse Markku Ruokolainen, Käpylinnunkaari 3 C, 16300 Orimattila. Sähköpostitse muutostiedot osoitteeseen jasenasiat@markkuliitto.fi

* Tuleeko jäsenkirje sinulle vielä paperisena? Huomasithan, että ensi vuodesta alkaen paperikirjeenä postitetaan vain kevätkirje. Syksyn jäsenkirje lähetetään vain sähköpostitse. Päätös perustuu kohonneisiin postituskustannuksiin, joita yritämme näin hillitä. Jos haluat jatkossa vastaanottaa jäsenkirjeesi sähköpostitse niin syksyllä kuin keväälläkin, se käy helposti lähettämällä tieto asiasta osoitteeseen jasenasiat@markkuliitto.fi tai soittamalla Markku Ruokolaiselle 040 049 9426

* Jos sinulla on kysyttävää Syyspäivään liittyen tai saapumiseesi tulee vaikka viime hetken muutoksia, ole yhteydessä Markku Rimpelään ylimarkku@markkuliitto.fi tai 0400 712 219


Riihimäen historia

Riihimäen historia on Suomen rautatiehistoriaa. Kun rautatieverkkomme ensimmäistä osuutta Helsingin ja Hämeenlinnan välille alettiin rakentaa 1850-luvulla, tehtiin kaupungin nykyisen rautatieaseman paikkeille ns. työasema. Se sai nimekseen Riihimäki viereisten mäkien päällä olleiden riihien mukaan. Kun pysyvä rautatieasema valmistui 1868, nimi säilyi. Alkuun pitkälti vain rautatieläisistä koostuneen yhdyskunnan laajentuessa kyläksi aseman ympärille, aseman nimi vakiintui myös kylän nimeksi.

Päätös rakentaa suuriruhtinaskunnasta Pietariin vievä rata Riihimäeltä oli olennainen ajuri, joka alkoi tuoda Riihimäelle logistista arvoa ja uusia asukkaita. Pietarin-radan ensimmäinen osuus Riihimäeltä Lahteen valmistui 1869 ja teki Riihimäestä maan ensimmäisen risteysaseman ja merkittävän kauttakulkupaikan.

Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta kylä kasvoi ja mahdollisti uudenlaista liiketoimintaa, jossa asiakkaat saattoivat olla kaukanakin. Hyvä esimerkki on viime vuosisadan alussa Riihimäelle perustettu lasitehdas, joka tuotti suomalaisille erityisesti talouslasia 1990-luvulle asti. Nykyisin lasitehtaan tiloissa toimii Suomen lasimuseo, yksi Markku-liiton Syyspäivän vierailukohteista. 

Pietarista katsottuna rautateiden risteys, joka yhdisti Pietarin ja Helsingin oli myös sotilaallisesti keskeisessä paikassa ja keisarikunta perusti Riihimäelle vuonna 1910 ratsuväkivaruskunnan. Suomen itsenäistyttyä varuskunnan ottivat kodikseen viestijoukot. Viestirykmentti toimi tiloissa aina vuoteen 2014 eli lakkautukseensa saakka. 

Suomen itsenäisyyden myötä Riihimäki jatkoi kasvuaan ja sai kauppalan oikeudet 1922. Kasvun moottoreina olivat teollisuus ja rautatiet. 

Talvisodassa Neuvostoliiton pommitukset tuhosivat kaupungin rakennuksia ja infrastruktuuria. Jatkosodassa tuhot vältettiin. Sotien seurauksena Riihimäelle tuli uutta väestöä menetystä Karjalasta, mikä osaltaan kiihdytti kauppalan taloudellista kehitystä mm. vilkkaan asuntorakentamisen myötä. 

1960 Riihimäestä tuli yksi Suomen kuudesta ensimmäisestä uusimuotoisesta kaupungista. 

Kuusikymmenluvulta alkaen kiihtynyt Suomen kaupungistuminen ja etenkin pääkaupunkiseudun laajeneminen tuki osaltaan Riihimäen kasvua 1900-luvun loppupuolella. Nykyisin Riihimäki on noin 30 000 asukkaan kaupunki. 

Riihimäen kaupunginjohtaja on Jouni Eho. Hän on lupautunut tulemaan toivottamaan Markut tervetulleiksi kaupunkiin Syyspäivänä 28.10.


(Taustalähde: Wikipedia. Tekstieditointi: Markku Salminen/Markku-liitto. Kuva: Riihimäen kaupunki)